Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir?

Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir?

17 Ocak 2024

Scophthalmidae familyasına ait olan kalkan balığı, kendine özgü yassı vücuduyla kolayca tanınabilir. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz gibi sularda rastlanabilen bu tür genellikle 20 ila 70 metre derinliklerde yaşar. Pulsuz bir balık olmasıyla bilinen kalkan, 50-70 cm boyutlarında olup özellikle tavada pişirilerek tüketilen bir balık türüdür. Balık severler arasında popüler olan kalkanın tadını çıkarmadan önce derisinde bulunan düğmelerin temizlenmesi önerilir. Kalkan, şubat ayında balık tezgahlarında yerini alır ve mart ayında da son derece lezzetli bir seçenek sunar.

Kalkan Balığı Nasıl Temizlenir?

Kalkan türü için özel olarak kullanılan kalkan bıçakları temizleme işlemini büyük ölçüde kolaylaştırır. Kalkan balığı yakalandıktan sonra 24 saat boyunca canlı kalma özelliğine sahip olduğu için temizleme aşamasına geçmeden önce ölmüş olduğundan emin olunmalıdır. Temizleme işlemi balığın yüzgeçlerinin kesilmesiyle başlar. Ardından balık dilimlenerek doğranır ve iç organlar çıkarılır. Hijyen sağlamak amacıyla balık, bol su altında yıkanır. Kalkan balığını temizlemek zahmetli bir iş olduğundan balıkçıdan alırken temizleme talebinde bulunabilirsiniz.

Kalkan balığı, genellikle büyük ve etli bir deniz balığı türüdür. Tadı lezzetli olan bu balık, beyaz eti ve besleyici özellikleriyle bilinir, aynı zamanda Omega-3 yağ asitleri içerir. Kalkan balığının özellikleri hakkında daha detyalı bilgi için Kalkan Balığının Özellikleri Nelerdir yazımız da ilginizi çekebilir.

Kalkan Tavada Nasıl Pişirilir?

Malzemeler:

  • 1 kg kalkan balığı

  • 3 yemek kaşığı mısır unu

  • 2 yemek kaşığı beyaz un

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

  • Temizlenmiş balıkları iyice yıkayın ve süzülmesi için bekletin. Mısır unu, beyaz unu ve tuzu kap içerisinde homojen bir şekilde karıştırın.

  • Balıkları hazırladığınız un karışımına güzelce bulayın. Bu sırada yağı tavada kızdırın.

  • Balığı kızgın yağa alarak her iki tarafını da güzelce pişirin. Kalkan balığını yanında salata ve limon ile servis edebilirsiniz.

  • 1 dilim kalkan tava ortalama 160 kaloridir. Porsiyon boyutuna bağlı olarak kalori değeri değişebilir.

Kalkan Fırında Nasıl Pişirilir?

Malzemeler:

  • 1 kg kalkan balığı

  • 2 adet defne yaprağı

  • 2 tatlı kaşığı limon suyu

  • 3 diş sarımsak

  • Zeytinyağı

  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

  • Balığı iyice temizleyip yıkayın, ardından zeytinyağı ile nazikçe yağlayın.

  • Balıkları bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine rendelenmiş sarımsak ve tuz karışımını serpin.

  • Defne yapraklarını da ekleyerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika boyunca pişirin.

  • Fırından çıktıktan sonra üzerine limon suyu ve ince kıyılmış maydanoz ekleyerek servis edin. 

Kalkan Izgarada Nasıl Pişirilir?

Bir kabın içinde zeytinyağı ve baharatları güzelce karıştırın. Balığı temizleyip iyice yıkadıktan sonra, yağlı karışımı balığın üzerine sürün. Bu sırada ızgarayı önceden ısıtın. Balığın içine defne yaprağı ekleyin ve ızgara telinin üzerine yerleştirin. Her iki tarafını da önlü arkalı şekilde güzelce pişirdikten sonra, servis edebilirsiniz.

Kalkan Balığının Faydaları Nelerdir?

Kalkan balığı, sağlıklı beslenme için önemli bir protein kaynağı olan ve birçok besin öğesi içeren bir deniz ürünüdür. Omega-3 yağ asitleri kalkan balığının en dikkat çekici faydalarından biridir. Bu yağ asitleri kalp sağlığını destekleyerek kolesterol seviyelerini düzenleyebilir ve kan basıncını kontrol altında tutabilir. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarını artırarak zihinsel sağlığı destekler.

Kalkan balığı, vücut için önemli olan D vitamini, B12 vitamini ve selenyum gibi besinleri de içerir. D vitamini, kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için gereklidir. B12 vitamini enerji üretimine katkıda bulunur ve selenyum antioksidan özelliklere sahiptir. Bu da hücresel sağlığı destekler.

Paylaş :
Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız Tıklayınız
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.